Fes-li una revisió a la teva mascota. Li evitaràs malalties

2019-12-10

Observar al nostre company és essencial per detectar qualsevol símptoma que ens faci pensar que el nostre gos o gat no es troba massa bé o que podria estar malalt. Reconèixer aquests senyals és fonamental per tenir cura de la salut de les nostres mascotes.

L'apatia, la tos, els vòmits i la pèrdua de gana solen ser símptomes comuns en moltes de les malalties que afecten els peluts. La majoria d'elles són fàcilment tractables si es tracten a temps, però que poden complicar-se causant greus problemes a la teva mascota, si no reben atenció veterinària.

La prevenció en mascotes és fonamental per poder detectar patologies i malalties abans que apareguin. Una revisió al nostre gos anual o una revisió al nostre gat és la millor manera d'evitar que els nostres companys pateixin qualsevol problema de salut. També és molt important tenir el seu calendari de vacunació al dia i protegir-los dels paràsits al llarg de l'any.

A Els Llops Clínica veterinària de Castelldefels oferim un llistat de les malalties més comunes que afecten gossos i gats. Conèixer què li passa a la nostra mascota i observar els seus símptomes és important per aportar informació detallada al nostre veterinari.

Malalties més comunes en gossos

 • Otitis

L'otitis és una infecció localitzada en l'oïda interna, mitjana o externa de la nostra mascota. És més freqüent en gossos d'orelles llargues i produeix un dolor constant al nostre company. Els nostres professionals veterinaris de Castelldefels tractaran els problemes del conducte auditiu i si cal, receptaran antibiòtics o antimicòtics.

 • Refredat i tos de les gosseres

Igual que les persones, els gossos són susceptibles a refredar-se quan estan sotmesos a baixes temperatures. El refredat en gossos és molt fàcil de tractar però si els símptomes persisteixen és important acudir al veterinari.

La traqueobronquitis infecciosa o tos de les gosseres és una malaltia molt contagiosa i la produeixen diversos virus i bacteris. És una malaltia que pot prevenir amb una vacuna. El seu símptoma més característic és la tos seca i improductiva.

 • Conjuntivitis

La conjuntivitis afecta els ulls dels nostres gossos i es produeix quan s'inflama la membrana que recobreix la part blanca de l'ull i l'interior de les parpelles. És una malaltia molt comuna i produeix enrogiment, lleganyes, llagrimeig excessiu i inflamació de les parpelles. És important determinar amb el veterinari del nostre centre veterinari de Castelldefels si és una afecció lleu que es pugui tractar amb un col·liri, o alguna cosa més complexa.

 • Borm

El borm és una malaltia vírica molt contagiosa i pot arribar a ser mortal en cadells o gossos que no estiguin vacunats. És similar al xarampió humà i hi ha una vacuna molt eficaç, amb pràcticament el 100% d'efectivitat, per a la prevenció d'aquesta malaltia.

El borm és conegut com "la malaltia dels mil símptomes" i és difícil diagnosticar-la, ja que es pot presentar amb tos, esternuts, mocs, febre, diarrea...

 • Sarna

La sarna és una malaltia causada per uns àcars que s'instal·len a la pell de les mascotes i la infecten. Solen contagiar-los les mares i trobar-los en el pèl dels nostres gossos, en un nombre reduït, és normal. El problema és quan el sistema immunològic falla i el nombre es descontrola.

 • Paràsits

Quan parlem de paràsits ho fem tant dels externs com dels interns. Els paràsits interns són els que viuen dins de l'organisme de la nostra mascota. Parlem de cucs, cucs intestinals, cucs pulmonars, cucs de cor... És fàcil prevenir-los administrant periòdicament la pastilla o el xarop antiparasitari.

Els paràsits externs són els que s'alimenten de la nostra mascota o que viuen en el seu pèl i pell. Aquests són les puces, les paparres i els mosquits. Són doblement perillosos, ja que també contagien alguns dels paràsits interns: les puces transmeten tenies, les paparres l'Ehrlichiosis o la borreliosi i els mosquits flebòtom són els transmissors de la leishmània.

 • Leishmània

Com ja hem comentat, aquesta malaltia és transmesa per un mosquit i és molt perillosa, ja que no existeix un tractament efectiu per curar-la, de manera que una mascota contagiada es convertirà en un malalt crònic de per vida. És important prendre mesures de prevenció (collar, pipetes) i realitzar-li el test de la leishmània a Clínica Veterinària Els Llops si detectem febre, anèmia, aprimament o artritis.

 • Artrosi i displàsia de maluc

L'artrosi és la inflamació i degeneració de les articulacions, principalment maluc i colze. Sol afectar a gossos d'edats avançades, però també és freqüent en gossos de certes races com el dòberman i el pastor alemany.

La displàsia de maluc és hereditària i comença a desenvolupar-se a partir del mig any d'edat o en l'etapa adulta. És una malaltia molt dolorosa que consisteix en una malformació a la unió entre el fèmur i la pelvis.

Afecta en gran manera a gossos grans o gegants (Pastor alemany, Mastí, Husky, Golden retriever, bòxer...) i el risc de patir aquest problema augmenta si l'animal és obès o no fa massa exercici físic.

 • Parvovirus

La parvovirosi és una malaltia vírica molt contagiosa que afecta principalment al sistema digestiu de la mascota, encara que també danya el cor i els intestins.

La vacuna contra el parvovirus és molt efectiva i és molt rar que el nostre gos s'encomani si està vacunat. Els símptomes d'aquesta malaltia (que sol afectar cadells en les seves primeres setmanes de vida) són vòmits, falta de gana, excrements amb sang, diarrea, apatia, deshidratació i cansament.

 • Ràbia

La ràbia és una malaltia mortal que es transmet a través de la mossegada d'un animal infectat o del contacte directe amb les mucoses o saliva d'aquest. Poden encomanar la majoria dels animals de sang calenta, inclosos els humans. La ràbia s'identifica per una violència extrema, per part de l'animal infectat, sense que hi hagi cap provocació prèvia. És molt important vacunar al nostre gos de la ràbia, ja que la vacuna és efectiva contra la malaltia.

 • Gastritis

La gastritis aguda és una inflamació de la mucosa gàstrica i, per tant, de la paret de l'estómac. El nostre gos experimentarà vòmits greus i continus, ventre inflat, deshidratació i pèrdua de pes.

Sol estar produïda per una mala alimentació: penso inadequat, ansietat a l'hora de dinar, racions massa abundants o un altre tipus de menjar que li hagi assegut malament. És important portar el nostre gos al veterinari perquè no se'ns deshidrati.

Malalties comunes en gats

Els gats són animals asimptomàtics, vol dir que, en moltes ocasions, quan mostren símptomes és perquè les malalties ja estan avançades. És molt important realitzar una revisió al teu gat a la nostra clínica veterinària per assegurar la seva salut.

Si detectes que deixa de rentar-se, no menja, està apàtic, no juga, orina fora de la sorra, vomita o veus qualsevol altre comportament estrany en el teu gat, no dubtis a fer-li una visita als nostres veterinaris perquè estudiïn el que li passa al teu pelut. Pot estar patint algunes d'aquestes malalties:

 • Leucèmia felina

La leucèmia és una malaltia vírica que afecta generalment a gats cadells i joves. És un tipus de càncer que es transmet per contacte amb fluids corporals (ferides que sagnen, quan comparteixen sorral i entren en contacte amb orina i excrements...). Els símptomes d'aquesta malaltia que pot ser mortal són: falta de gana, pèrdua de pes, apatia, presència de tumors.

És una malaltia molt preocupant per la seva facilitat a l'hora de contagiar-se i el greu de la seva actuació. Afortunadament, podem protegir el nostre gat mitjançant la vacunació.

 • Panleucopènia felina

Aquesta malaltia és provocada per un parvovirus, però afecta de manera diferent a gossos i gats, tot i que també se li coneix com el borm felí. Les nostres mascotes es contagien a través dels fluids corporals (femta, orina, mucoses, llet materna...) i els símptomes més comuns són els vòmits, apatia, deshidratació, diarrea i anorèxia.

És una malaltia mortal que, si actuem a temps, podrem curar. El tractament consisteix bàsicament en hidratació intravenosa i antibiòtics.

 • Otitis

L'otitis també és una malaltia molt comuna en gats. És una inflamació al pavelló auricular que els fa patir pèrdua d'audició temporal, a més de causar-bastant dolor. Sol manifestar-se amb més freqüència a la primavera i estiu, a causa de l'augment de la temperatura i la humitat de l'ambient. Alguns dels símptomes són: sacsejades de cap, inclinació de cap a un costat o un altre, dolor a la zona, picor, irritació i poden presentar mal humor i agressivitat.

 • Conjuntivitis

La conjuntivitis és una de les malalties més comunes en gats. S'inflama la mucosa de l'ull (conjuntiva), produint un llagrimeig excessiu, lleganyes, inflor i molèsties. És fàcilment tractable amb col·liris, però cal tractar-la a temps perquè no tingui conseqüències irreversibles en el nostre gat.

 • Immunodeficiència felina

Comunament se li coneix com la sida felina i és causada pel virus lentivirus. Es contagia a través dels fluids (sang, mucosa, llet materna...) i és una malaltia greu que fa que el gat tingui un sistema immunitari deprimit. Actualment el tractament no és 100% efectiu en tots els pacients i un percentatge d'ells finalment mor.

 • Al·lèrgies

La pell dels gats és molt delicada i sensible als canvis. Per això, una de les afeccions més comunes són les dermatitis. El nostre gat pot patir al·lèrgia per l'acumulació en cortines, catifes, coixins, sofàs... Pel que és molt important tenir la casa neta i ventilada.

 • Cistitis

El sistema urinari dels gats és delicat i pot presentar problemes a mesura que els gats es fan grans o pateixen d'estrès. Els símptomes són: dolor en orinar, absència de micció, set, orinar fora de la caixa de sorra o vòmits. Quan un gat pateix aquesta malaltia, el nostre veterinari li receptarà un tractament específic i una dieta especial.

 • Hipertiroïdisme

L'hipertiroïdisme és una malaltia molt comuna en gats adults, ja que un de cada 10 la pateix. Sol manifestar-se en gats de més edat i és causada per un desajust en la glàndula de la tiroide, que fa que generi més hormones de les necessàries.

Aquest desajust fa que el nostre gat tingui més fam, més set i estigui més "hiperactiu", ja que tenen un metabolisme accelerat. Hi ha un medicament per regular la producció d'hormones i poder estabilitzar així al nostre gat, encara que serà sempre un malalt crònic.

 • Hipertensió arterial

La hipertensió és una malaltia molt perillosa en els nostres gats que només podem prevenir mitjançant revisions periòdiques, ja que quan es manifesten els primers símptomes és que la malaltia està clarament avançada i el seu sistema circulatori col·lapsi.

La hipertensió felina és un augment progressiu de la pressió de la sang en el sistema circulatori de la nostra mascota. Com el bombament arriba a tots els òrgans, aquests també es veuen afectats, Com els ulls (despreniment de retina, hemorràgies, ceguesa), el sistema nerviós (problemes neurològics, convulsions...) o el cor (aturada cardíaca).

 • Insuficiència renal

Aquesta és una malaltia molt comuna en gats grans. Els ronyons comencen a fallar a partir dels 7 anys i es converteix en una malaltia crònica. Un de cada tres gats majors de 10 anys pateix problemes renals. La insuficiència renal es dóna quan els ronyons deixen de funcionar de forma correcta però el nostre gat no mostra cap símptoma. Per això, aquesta és una de les "malalties silencioses". Pel que, si notem que el nostre gat beu i orina més del normal, perd pes, no té gana, vomita i notem una debilitat general serà obligatòria la visita al veterinari.

Hi ha un tractament per al nostre gat, però mai estarà curat del tot, de manera que és molt important que li realitzem una revisió periòdica a l'animal.

És molt important realitzar revisions a gossos i gats periòdiques per assegurar la seva salut, mantenir la seva cartilla de vacunació al dia, donar-li un pinso adequat a la seva edat i raça i mantenir un entorn net i adequat, amb menjar i aigua sempre disponible.

Fes-li una revisió a la teva mascota al nostre Els Llops Clínica Veterinària de Castelldefels i preveu les malalties que poden amenaçar el teu company abans que apareguin.